OSB Levha Nedir ?

gorgulu

OSB Levha Nedir ?

OSB levha, Yönlendirilmiş şerit levha (OSB), belirli yapıştırıcıların eklenmesi ve daha sonra belirli yönlerde ağaç şeritlerinin (pulların) sıkıştırılmasıyla oluşturulan, sunta levhaya benzer şekilde tasarlanmış bir ahşap türüdür. OSB, inşaatta özellikle yük taşıma uygulamaları için uygun olan elverişli mekanik özelliklere sahip bir malzemedir. Günümüzde özellikle son 10 yıldır yapısal panel pazarının % 66’sını yöneten kontraplak tan daha popüler bir hale gelmeye başlamıştır.

OSB Levha Kullanım Alanları

Yüksek mekanik özellikleri ve tellerin paneller içindeki yönlendirilmesi nedeniyle, OSB özellikle inşaat sektörü uygulamalarında kullanıma uygundur ve döşeme, çatı katlama ve duvar kaplama için yaygın olarak kullanılmaktadır, ancak burada geniş bir uygulama alanı da bulunmaktadır. Odun esaslı panel ürünü olarak OSB kullanılabilir.

OSB levhanın farklı modelleri vardır. Farklı sektörlerde ve farklı çevresel koşullar için ürünün farklı sınıfları mevcuttur. OSB, kontrplak gibi aynı uygulamaları ve kullanım koşullarını karşılayabilen, hassas, mühendislik özelliğine sahip bir üründür. Bazı durumlarda daha ince bir OSB panel üretimi olabilir bu ürünler genellikle maliyetleri azaltmak için kullanılabilir. Büyük OSB paneller ayrıca endüstriyel ambalajlar için, yer döşemelerinde ve palet üstlerinde kullanılır.

  • Duvar kaplamaları
  • Çatı Kaplama
  • Döşeme
  • Dekorasyon
  • Sahne Dekoru Üretiminde
  • Reklam Panolarında

Gibi bir çok marangozluk işinde farklı alanda kullanılmaktadır. Dayanıklılığı ile bilinen OSB levha fiyatları ise oldukça uygundur. Bayou olarak OSB levha tedarikini Türkiye’den tüm dünyaya sağlamaktayız. Bayou Türkiye’nin en iyi KontrplakPlywood & OSB Levha tedarikçisi firmadır.

OSB (Oriented Strand Board), sentetik bir reçine ile birbirine yapışan ahşap tellerden oluşan mühendislik ahşap esaslı bir paneldir; ipler katmanlar halinde birbirine bastırılır. Dış katmanlarda iplikler genel olarak uzunlamasına panel uzunluğuna göre yönlendirilirken, orta katmanda iplikler genellikle çapraz bir yönde bulunur.

OSB Levha kurumadan sonra, bu iplikler bir sentetik reçine bağlayıcısı ile püskürtülür. Tipik olarak kullanılan reçine türleri, hepsi neme dirençli ve bağlayıcı olan;

  • Fenol formaldehit (PF),
  • Melaminle güçlendirilmiş Üre Formaldehit (MUF) veya
  • İzosiyanat (PMDI) içerir.

Avrupa’da bağlayıcıların bir kombinasyonunun kullanılması yaygın bir yöntemdir, tipik olarak PMDI çekirdekte ve MUF yüz katmanlarında kullanılır ve bu panelin yüzeyine parlak bir görüntü kazandırırken basın çevrimlerini azaltma avantajına sahiptir.

OSB Levha Yüzey Kalitesi

  • OSB Levha yüzey kalitesi güçlü ve suya dayanıklıdır.

Bir OSB Levha içerisindeki her bir elyaf veya odun parçası, bitmiş ürüne üstün dayanıklılık ve su geçirmezlik sağlamak için tasarlanmış bir reçine kokteyli ile doyurulur. Bu tip bir yapı OSB’yi inanılmaz derecede güçlü bir malzeme yapıyor. OSB, Birçok durumda, yük taşıma uygulamaları için derecelendirilmiştir (OSB derecesine bağlı olarak). Bu tip tahta, çatı, alt zemin veya duvar gibi su yalıtım sistemlerinde kullanım için mükemmel bir malzemedir.

OSB nispeten geniş ve uzun ahşap tellerinin birleşimi olarak kolaylıkla tanımlanır. Yüzey ipliklerinin yönlendirilme şekli özellikle küçük kesilmiş panel parçalarında, her zaman görsel olarak belirgin değildir. OSB Levhanın en önemli özelliği tellerin geometrisi ve panel içindeki yönelimleri ile doğrudan ilişkili olan mekanik performans alanında yatmaktadır. OSB nispeten geniş ipliklerden oluşmaktadır. Yüzeyi pürüzsüzdür ve OSB’ye özgü estetik karakteri kaybetmeden yüzey kalitesi zımparayla daha da geliştirilebilir.

OSB, kullanılan ahşap türüne göre, kullanılan reçine sistemi ve sıkıştırma koşullarına bağlı olarak hafif saman renginden orta kahverengiye göre farklı renklerde olabilmektedir. OSB Levhanın en büyük özelliklerinden birisi de Hiçbir bıçak ağzı, çekirdek boşlukları ya da zayıf noktaları içermemesidir.

Yoğunluk, kütle ve tabaka boyutu

OSB Panel yoğunluğu (ve dolayısıyla panel kütlesi), ürüne bağlı olarak, kereste türlerinden ve imalat sürecinden etkilenerek değişir. Tipik OSB Panel yoğunluğu 600-680kg / m dir. Böylece, örneğin;

  • 2400 x 1200 x 12mm OSB panel yaklaşık 20 kg ağırlığında olacaktır.

OSB Panel boyutları yaygın olarak mevcut 2440mm x 1200mm, 2440mm x 1220mm ve 2500mm x 1250mm kalınlıkları 6mm ila 40mm arasındadır.

  • Müşteri talebine göre OSB Levha & Panel ölçüleri değişebilmektedir. Özel ölçü üretim yapılabilmektedir.

OSB Ölçüleri

OSB Levha Çeşitleri Nelerdir?

  • OSB 1 – Kuru ortamda kullanılmak üzere, iç teçhizatlara (mobilya dahil) yönelik genel amaçlı panolar ve levhalarda kullanılır.
  • OSB 2 – Kuru ortamda kullanılmak üzere yük taşıyıcı levhalar
  • OSB 3 – Nemli koşullarda kullanılmak üzere yük taşıyıcı levhalar
  • OSB 4 – Nemli koşullarda kullanılmak üzere ağır iş yük taşıyıcı levha olarak kullanılmaktadır.

OSB Fiyatları

Güncel OSB Fiyatları için Tıklayınız.